Bio potraviny jsou v poslední době velice často diskutovaným tématem. Jsou takoví, kteří na ně nedají dopustit a vehementně je prosazují, a pak zase takoví, kteří je zatracují, tvrdí, že mezi bio a nebio potravinami není téměř žádný rozdíl, že vše je jen dobře vytvořený reklamní tah, díky kterému utrácíme měsíčně za potraviny mnohem více, než by bylo nutné. Pravda je nejspíš, jak to tak bývá, někde uprostřed. Nelze však popřít, že bio potraviny s sebou nesou velké množství pozitiv. Také zastáváte názor, že v posledních letech nic nechutná tak, jak by mělo?
Všeho je sice přehršel, ale jíst se to nedá. Jahody vypadají jen jako jahody, o jahodové vůni, neřkuli chuti nemůže být řeči? Rajčata jsou dobrá leda jako ozdoba na talíř, ale chutnají příšerně. A tak bychom mohli pokračovat. Ne nestárnete a nepodléháte s pokračujícím věkem pesimismu, jak tomu bývá. Něco na tom opravdu je. Proto si bio potraviny kladou za cíl vrátit potravinám jejich původní chuť a vůni. Přeci jen nic se nedá uspěchat. Ovoce a zelenina přirozeně dozrávající na slunci budou asi úplně jiné než ty skleníkové, vypěstované pomocí umělých hnojiv. Chuť však není zdaleka jediným důvodem, proč vyměnit klasické potraviny za bio produkty. Nezanedbatelné je hledisko zdravotní. Bio potraviny totiž podléhají těm nejpřísnějším kontrolám. Tudíž je v nich obsaženo daleko méně škodlivin než v potravinách běžných. Některé látky jsou zcela tabu. Např. umělý cukr v praxi hojně používaný do všeho možného, přes nápoje, jogurty a mléčné výrobky až po nakládanou zeleninu. Ten je v bio produkci zcela zapovězen. Řekněte, proč byste se měli cpát něčím tak nezdravým, když nemáte cukrovku? Totéž platí i o tzv. éčkách. Na obalech potravin se v kolonkách složení výrobku nebývale množí a nejhorší na celé záležitosti je, že nikdo pořádně neví, co se za označeními, např. E 215, vlastně skrývá. V mnoha případech to sice není nic závadného, ale člověk by se měl mít vždy na pozoru před něčím, co se skrývá za tajuplnou zkratku. Bio potraviny se rovněž staví negativně ke geneticky modifikovaným potravinám. Tady je poměrně těžké rozhodnout se, na čí stranu se přiklonit. Geneticky modifikovaná je totiž v podstatě každá surovina, jejíž složky byly podrobeny šlechtění. Hranice mezi prospěšností této činnosti a její škodlivostí je špatně rozeznatelná. Ale pokud si nejste jisti na čí stranu se přiklonit, zvolte bio, tím rozhodně nic nezkazíte, ať má pravdu kdokoli.